October 29, 2021

#115 ‘I decided to live, for my daughter‘ Susan Kigula was on deathrow innocent. (English)

Aflevering 115: Susan Kigula.

On this episode of Prisonshow podcast Frans Douw interviews Susan Kigula.
In the year 2000 Susan was wrongfully accused of murdering her husband after which she was sentenced to deathrow.

After she successfully fought this decision together with 417 women in the Uganda court of justice she got a lower sentence, twenty years in prison.

During those years in prison she studied and got a law degree.
After her release she took on a personal mission to stop the death penalty worldwide.

---

Vandaag in Prisonshow: het ongelofelijke verhaal van Susan Kigula

In 2000 werd Kigula valselijk beschuldigd van de moord op haar man, waarna ze veroordeeld werd tot de doodstraf. Ze liet het er niet bij zitten, en ging samen met 417 vrouwen in beroep bij het Oegandese hooggerechtshof. Die accepteerde Susans stelling dat de automatische doodstraf bij veroordeling voor moord ongrondwettelijk was. Het hooggerechtshof verwees haar zaak – en die van alle 417 anderen op ‘Death Row’ terug naar de lagere rechter. Die zette vervolgens haar straf om in twintig jaar – een geweldige overwinning.

Die uitspraak had grote gevolgen voor de manier waarop en de mate waarin rechters in het land de doodstraf opleggen. Zo is de doodstraf er niet meer verplicht bij veroordelingen tot moord en wordt deze automatisch omgezet in een levenslange gevangenisstraf als hij niet binnen drie jaar wordt voltrokken. Toch is de doodstraf in Oeganda, en in veel andere landen in Afrika en op andere plekken in de wereld, nog niet afgeschaft.

In de gevangenis studeerde Kigula rechten. Na haar vrijlating zette ze zich over de hele wereld in voor het afschaffen van de doodstraf. Tijdens deze lezing spreekt Kigula over haar verhaal, de staat van de doodstraf in Oeganda en over de vraag hoe de doodstraf wereldwijd kan worden bestreden.

En er is ook financiële steun nodig: de mensen die Susan als advocaat bijstaat hebben geen geld. U kunt onder vermelding van "Susan Kigula" een bijdrage overmaken naar de Stichting Herstel en Terugkeer: NL97RABO0138128928

An interview by: Frans Douw.
Published: Friday october 29 2021.

www.prisonshow.nl 

(Picture by Jan Banning.)

More episodes

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App