May 13, 2022

#143 Waarom schurken pech hebben en helden geluk (boek) - Jurriën Hamer.

Afl 143: Jurriën Hamer.

In aflevering 136 van de Prisonshow vertelde forensisch psychiater Matthijs van Middelkoop dat hij geen uitspraken meer zou willen doen over de mate waarin iemand wel of niet toerekeningsvatbaar is en in hoeverre hij straf verdient. Vandaag iemand die schrijft dat het element vergelding geen onderdeel zou moeten zijn van een straf. En dat niemand recht heeft op leed. 

Jurriën Hamer schreef het boek:
Waarom schurken pech hebben en helden geluk.
Een nieuwe filosofie van de vrije wil.

 

Heeft een miljonair recht op zijn rijkdom? Moeten we zelfs een moordenaar vergeven? En kan een mens ooit zijn lot veranderen? Het hangt allemaal af van ons antwoord op een fundamentele vraag: hebben we een vrije wil?
Filosofen twijfelen al eeuwen over het antwoord hierop, en sinds decennia roepen biologen en neurologen dat de vrije wil niet bestaat. Ieder jaar stapelt het bewijs tegen de vrije wil zich verder op: we zijn een product van onze genen, van onze geschiedenis en van onze omstandigheden.


Toch laat de vrije wil ons niet los. Deze mythe heeft meer invloed dan ooit – in ons strafrecht, onze economie en onze zoektocht naar geluk.
Jurriën Hamer denkt verder waar anderen terugdeinzen en stelt de rol van de vrije wil ter discussie. Waarom schurken pech hebben en helden geluk is een confronterend debuut met radicale implicaties voor onze manier van leven – van onze politiek tot onze meest intieme relaties.

Meer informatie over het boek:
https://www.debezigebij.nl/boek/waarom-schurken-pech-hebben-en-helden-geluk/ 

Foto: Frank Ruiter.
-----

Prisonshow is een podcast door Frans Douw en Edwin Kleiss.
Publicatie: Vrijdag 13 mei 2022.
www.prisonshow.nl 

More episodes

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App