May 20, 2022

#144 ”De vader van minister Yeşilgöz-Zegerius speelde een dubieuze rol” - Rein Gerritsen over de zaak Baybasin.

Aflevering 144: Rein Gerritsen.

Hij was al eens gast in de pilot afleveringen van Prisonshow en we spraken toen ook over de zaak Baybasin. Nu heeft Rein daar een prachtig boek over geschreven: 'Een politiek gevangene in Nederland. Het verhaal van Hüseyin Baybasin'.

Rein Gerritsen (1959) studeerde wijsbegeerte in Utrecht. Hij publiceerde diverse boeken, enkele biografisch en hij schreef eerder eerder Filosoof in de bajes. 

 

In 1989 doet de Koerdische zakenman Huseyin Baybasin een boekje open over de nauwe samenwerking tussen de Turkse regering, het leger, de douane en de georganiseerde misdaad. Jaarlijks wordt er voor vijftig miljard dollar aan heroïne via de Balkan-route gesmokkeld naar Europa, met Nederland als belangrijkste doorvoerhaven. Nog tijdens de persconferentie wordt Baybasin gearresteerd. Als hij vrij komt, vlucht hij naar Groot- Brittannië, van waaruit hij, op 12 april 1995 te Den Haag, het Koerdische parlement in ballingschap opricht. De Koerdische vrijheidsstrijd brengt zowel de Nederlandse als de Turkse overheid in verlegenheid. De toetreding van Turkije tot de Europese Unie staat op het spel.

De beide landen besluiten al in 1989 Baybasin's telefoon te tappen. De taps blijken zo belastend dat Baybasin levenslang krijgt wegens moord en drugshandel. Maar de taps blijken later vervalst, wat leidt tot een herzieningsaanvraag in de zaak. Is Baybasin een politieke gevangene? Filosoof Rein Gerritsen spitte de zaak uit. Het resultaat is een meeslepend verslag waarin Turkse en Nederlandse veiligheidsdiensten, politie, ministers en topambtenaar Joris Demmink, een dubieuze rol spelen. Spannend, smerig en helaas waar; het levensverhaal van de Turkse Koerd Huseyin Baybasin.

 

Informatie over het boek: https://www.bornmeer.nl/winkel/een-politiek-gevangene-in-nederland/ 

---------

Een podcast van en door Edwin Kleiss en Frans Douw.
Opname: Woensdag 18 mei 2022.
Publicatie: Vrijdag 20 mei 2022.

www.prisonshow.nl 

More episodes

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App