July 22, 2022

#153 Misdaad en straf in de polder - Paul van Liempt.

Aflevering 153: Paul van Liempt.

Over zijn boek: 'Misdaad en straf in de polder'

Van winkeldiefstal tot te hard rijden. Van fraude tot moord. Het Openbaar Ministerie geeft leiding aan de opsporing en vervolgt strafbare feiten.

Als onderdeel van de rechterlijke macht is het een belangrijke speler in de rechtsstaat, waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger essentieel zijn. 

Paul van Liempt voerde lange gesprekken met de hoofdrolspelers van het OM over hun vak en hun drijfveren. Hij sprak met officieren van justitie, hoofdofficieren van justitie en advocaten-generaal. En met het College van procureurs-generaal in Den Haag, de landelijke leiding van het OM. Ook bezocht hij rechtszaken en was hij een paar keer aanwezig bij intern overleg.

Op die manier kreeg hij een unieke kijk achter de schermen in een turbulente periode, waarin het proces rond MH17, de moorden op advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries, de verhouding tot de media en corona aan bod komen.

Ook reflecteren officieren, hoofdofficieren en leden van het College openhartig op de grote onrust die ontstond door de verziekte verhoudingen aan de top van het OM. Voor het eerst opende het OM zijn deuren voor een uitvoerig verhaal van binnenuit. Ik vond het een boeiend boek en ook heel herkenbaar. Ik ken een aantal actoren ook persoonlijk.

Paul van Liempt (1962) is een zeer ervaren en veelzijdige journalist en schrijver. Hij werkte voor Het Parool, Vrij Nederland en Het Financieele Dagblad en hij schreef zes boeken en maakt veel radio en podcasts voor BNR.

Voor informatie over het boek:
https://uitgeverijprometheus.nl/catalogus/misdaad-en-straf-in-de-polder.html 

--------

Een podcast van en door Frans Douw en Edwin Kleiss.
Publicatie: Vrijdag 22 juli 2022.
www.prisonshow.nl 

Een initiatief van stichting Herstel en Terugkeer.
www.herstelterugkeer.nl 
Voor ons doorzoekbare archief ga je naar: https://www.herstelterugkeer.nl/podcast 

More episodes

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App