July 29, 2022

#154: ’Dodencel’ - Merel Pontier schreef boek over de doodstraf in de VS.

Aflevering 154: Merel Pontier over haar boek 'Dodencel - Wetten zaken en verhalen over de doodstraf in de Verenigde Staten'.

In de Verenigde Staten kennen 27 van de 50 staten de doodstraf. Sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 zijn 1.546 personen geëxecuteerd en zijn 187 terdoodveroordeelden, vaak na een lange juridische strijd, onschuldig verklaard en vrijgelaten.

Een van de onterecht terdoodveroordeelden is Clinton Young, die bijna twintig jaar in een dodencel zat en in 2022 op borgtocht vrijkwam. Zijn veroordeling en zijn gevecht tegen het systeem, vormen de aanleiding van dit boek.

Hierin beschrijft Merel Pontier, een Nederlandse juriste die sinds enkele jaren strafrechtadvocaat is in Texas, stap voor stap hoe doodstrafprocedures verlopen: van de eerste aanklacht tot de laatste adem. Ze verhaalt over (op papier) keurige procedures en beroepsmogelijkheden, bevooroordeelde juryleden, ongeïnteresseerde advocaten, corrupte officieren van justitie en vooringenomen rechters. De ene zaak die ze beschrijft is nog schokkender dan de andere.

Merel Pontier schrijft verder over gerechtelijke dwalingen, problemen rond gruwelijke executies, discriminatie in de rechtszaal en omstandigheden in de dodencellen. Tot slot schrijft een keur aan professionals over hun ervaringen met de doodstraf, zoals Clinton Young, vanuit zijn onwaarschijnlijk verkregen vrijheid.

Het boek 'Dodencel' verscheen bij Celsus uitgeverij.
https://www.celsusboeken.nl/product/dodencel/ 

---------

Een podcast van en door Frans Douw en Edwin Kleiss.
Publicatie: Vrijdag 29 juli 2022.
www.prisonshow.nl 

Een initiatief van stichting Herstel en Terugkeer.
www.herstelterugkeer.nl 
Voor ons doorzoekbare archief ga je naar: https://www.herstelterugkeer.nl/podcast 

More episodes

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App