September 9, 2022

#160 Gevangen in een ander land? Dan is er Bureau Buitenland - Jochum Wildeman

Aflevering 160: Jochum Wildeman.

Bureau Buitenland zet zich in voor Nederlanders die vastzitten in een buitenlandse gevangenis. Dat doen ze met behulp van zo'n driehonderd vrijwilligers verspreid over meer dan 60 landen. 

Het is hun voornaamste taak in het buitenland gedetineerde Nederlanders tijdens hun detentie voor te bereiden op hun terugkeer naar Nederland. Zij bieden gedetineerden ondersteuning door informatie en advies te geven. In de begeleiding van gedetineerden in het buitenland vervullen vrijwilligers een bijzondere rol.  

De vrijwilliger voert gesprekken met de gedetineerde over zijn of haar keuzes en toekomstplannen. Ook motiveert de vrijwilliger de gedetineerde om een studie op te pakken of contact te onderhouden met het thuisfront. Vanuit het kantoor in Utrecht ondersteunen regio-coördinatoren de vrijwilligers. Bureau Buitenland wil zo bijdragen aan het vergroten van het zelfinzicht, de zelfredzaamheid en de re-integratie van Nederlandse gedetineerden in het buitenland.

Anders dan het verplichte juridische kader van Reclassering Nederland werkt Bureau Buitenland altijd op basis van vrijwilligheid. Hun buitenlandbalie heeft een rol in de overdacht van werkstraffen en toezichten van en naar Caribisch Nederland en binnen de EU. Tot slot stimuleert Bureau Buitenland internationale samenwerking op het gebied van reclassering.

Onze gast van vandaag is Jochum Wildeman, econoom, muzikant/liedjesschrijver, (ook op bestelling) en al vele jaren werkzaam bij Reclassering Nederland, onder andere als Unitmanager, verantwoordelijk voor de werkstraffen in Noord-Holland. Sinds ruim twee jaar is hij directeur van Bureau Buitenland.  Daarnaast is hij sinds een aantal jaren parttime betrokken bij Young in Prison.

Zie ook: https://www.reclassering.nl/over-de-reclassering/bureau-buitenland 

-----

Een podcast van en door Frans Douw en Edwin Kleiss.
Publicatie: Vrijdag 9 september 2022.
www.prisonshow.nl 

Een initiatief van stichting Herstel en Terugkeer.
www.herstelterugkeer.nl 
Voor ons doorzoekbare archief ga je naar: https://www.herstelterugkeer.nl/podcast 

More episodes

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App