November 12, 2021

#117 ‘Ik raakte gedeprimeerd van mijn eigen boek‘ Ton Derksen over ‘Het falen van de hoge raad‘.

Prisonshow 117: Ton Derksen.

Wetenschapsfilosoof Ton Derksen schreef onlangs het boek “Het falen van de hoge Raad”.

Eerder leidde zijn onderzoek en boek over de zaak Lucia de B. tot haar vrijlating en schreef hij over andere gerechtelijke dwalingen zoals de Puttense moordzaak en de moordzaken Dorothea van Wijlick, Ina Post, Kevin Sweeney en het Drontense Bos.

In al deze zaken onderbouwt Derksen dat de verkeerde personen zijn veroordeeld. In zijn boeken Verknipt bewijs, De Baybasin-taps en de Rammelende argumenten voor de Hoge Raad schrijft hij over de zaak Baybasin.

En nu dus: “Het falen van de Hoge Raad”.
Als je onterecht wordt veroordeeld voor een moord of andere zwaar misdrijf, kun je altijd nog terecht bij de Hoge Raad. Althans, op papier.
De praktijk is anders, constateert Derksen. De Hoge Raad herziet een oordeel zelden. De bereidheid daartoe is simpelweg afwezig.

Om dit te rechtvaardigen verlaat de Raad zich op strategieën die regelrecht in strijd zijn met objectieve waarheidsvinding, met het recht en met rechtvaardigheid. Derksen trekt deze verregaande conclusie na grondige bestudering van elf herzieningsaanvragen in vijf grote moordzaken – de Butlermoord, de zaak Baybasin, de zaak Olaf Hamers, de zaak Hagemann en de Arnhemse villamoord.

In alle zaken blijkt sprake van willekeur, onbegrip en kennelijke onwil. Een schokkend boek over het falen van ons hoogste rechtsorgaan.

Meer info over Ton en zijn boek:
https://www.bornmeer.nl/winkel/het-falen-van-de-hoge-raad/ 

----
Prisonshow is een podcast door Frans Douw en Edwin Kleiss.

www.prisonshow.nl 

Doorzoek ons archief via:
https://www.herstelterugkeer.nl/podcast 

Publicatie: Vrijdag 12 november 2021.

More episodes

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App